26 Mayıs 2012 Cumartesi

Anneler okudu, okuttu, kazandı

  Behçet Canbaz Anadolu Lisesi'nin düzenlediği 'Anneler okuyor' kitap okuma yarışması sona erdi. İstanbul çapında 10 bin 796 anne adeta kitapla yatıp kitapla kalktı. Anneler, yarışmanın sonucunda altın kazanırken, çocuklarına ise okuma alışkanlığı kazandırdılar.
İstanbul Behçet Canbaz Anadolu Lisesi tarafından tertiplenen 'Anneler Okuyor' ödüllü kitap okuma yarışması sona erdi. Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı öncülüğünde ve NT Mağazaları sponsorluğundaki yarışmaya İstanbul il sınırları içerisinden 10 bin 796 anne iştirak etti. İstanbul'da yaşayan annelerin yoğun ilgi ile karşıladıkları yarışmanın kazananları 17 Mayıs Perşembe günü Behçet Cambaz Lisesi'nde yapılan bir törenle sahiplerini buldu.
Birinci anne, Bakırköy ilçesinden katılan Ayşe Gürgün oldu. Dört buçuk ay gibi kısa bir sürede 13 bin 719 sayfa okuyan Gürgün, Türk ve dünya klasikleri ile sınırlı tutulan yarışmada 33 kitap okudu. Bazen günde bazen 2 yüz sayfa okuyan Gürgün, 10 bin kişi içerisinde en fazla kitap okuyan isim oldu. Bu süre içerisinde günlük rutinlerini hiç aksatmayan ev hanımı ve ikiz çocuk annesi Gürgün, yarışmanın kendisine ve çocuklarına bir hayli faydalı olduğunu anlattı. Okumayı daha önceleri de sevdiğini ve çocuklarını kitap fuarlarına götürerek onların bu alışkanlığı kazanmasına yardımcı olduğunu söyleyen birinci anne, "Bu yarışma ile ben ve çocuklarım tatlı bir telaşın içerisine girdik. Onların kitap okuma bilinci kazandıklarından eminim." diyerek yarışma hakkındaki fikrini paylaştı.
Tören öncesi edebiyat öğretmenlerinden oluşan jürinin karşısına çıkan ilk 10 anne, tuttukları kitap notları ile yarışmaya ne kadar önem verdiklerini gösterdiler. Yarışmayı okullarda dağıtılan broşürler, devlet dairelerinde gördükleri afişler veya tesadüfen duyan kitap kurdu anneler, okuma süreleri içerisinde kitapla yatıp kitapla kalkmışlar.
İki buçuk ay içerisinde 10 bin 443 sayfa okuyarak ikinci olan Nurhan Keskin, tabiri yerinde ise tam bir kitap delisi. Evde, parkta, otobüste hiç fark etmiyor onun için. Çocukları salonda televizyon izlerken o bir tarafta kitabını okuyabiliyor. Çantasında devamlı bir kitap ile dolaşan Keskin, bu yarışmayı Zaman Gazetesi'nde yayımlanan gazete ilanı ile öğrenmiş. Bu tür yarışmaların çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılması açısından önemli bulan Keskin, her ne kadar okumasalar dahi, kendi çocuklarının da motive olduklarını ve kendisine kitap bulmaya yardımcı olduklarını ifade etti.
Gaziosmanpaşa'dan yarışmaya katılan Keskin, mahallede bulunan kütüphanenin de müdavimlerinden. Kendini kitapların büyüsüne kaptıran Nurhan Keskin, "Yarışma süresince bazı kitaplar hiç bitmesin istedim. O kadar güzel ve sürükleyiciydiler ki onlardan kopamadım." diyerek yarışma sonrası duygularını aktardı.
Cumhuriyet altını ödüllü yarışmada üçüncü kazanan ise Büyükçekmece'den katılan Aysun Karagöz oldu. Karagöz yarışma süresince 9 bin 229 sayfa (24 kitap) okuyarak çeyrek altın kazandı.
Yarışma sonrası duygularını paylaşan Behçet Canbaz Lisesi Müdürü Şevki Köse, törende yaptığı konuşmada İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı ve NT Mağazalarına teşekkür etti. Bu tür sosyal organizasyonlarla çok büyük kazanımlar elde ettiklerini ifade eden Köse, "Geleceğimizin sahibi gençliğimizin, okuma alışkanlığı kazanmasında ebeveyn faktörünün ne kadar önemli bir yer tuttuğunu bu yarışma ile anladık." dedi. Köse, Behçet Canbaz Lisesi olarak, başta bilgi yarışmaları ve diğer sosyal projeleriyle bu tür organizasyonlara devam edeceklerini de vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder