27 Mayıs 2012 Pazar

Okumanın Yararları

Okumanın yararlarını incelemek üzere kaleme aldığımız bu makalemizi sizlerle paylaşmak istedik.

Okumak insanın hayat tarzının değişmesinde,hayata bakış açısının yönlenmesinde,şahsi ve sosyal yaşamındaki ilşkilerinin daha da bir rantabl hale gelmesinde,hayal,mana,ruh dünyasının inkişafında çok etkileri,ehemmiyetli faydaları olan bir eylem ve faaliyettir.
 Okumanın yararları denilince ilk akla gelen insanın ilminin,marifetinin artamaya başlamsı oluyor.Çünkü insanoğlu okuyarak yeni bilgilerle tanışıyor,kelime haznesine değişik kelimeleri ilave ediyor ve bu vesileyle düşünce ufku genişleyerek  bakış zaviyesi değer kazanıyor.
Yine okuma sayesinde kitap vasıtası ile kendi çevresinde ulaşamadığı veya ulaşması zor olan kesimlerle irtibat kurduğunu söylemek mümkün.Zira her  kitap ayrı bir alem diyebiliriz.Bunu söylerken ayrıma gitmeden söyledim. Eğitim,edebiyat,fen-teknoloji,dini,hukuki,popüler her nasıl olursa olsun her bir kitap ayrı buudlara insanı davet eder.Bu davete icab eden insan da oradan alacaklarını aldığı takdirde kendi aleminden ayrı alemlerin içine girer.




"Denize atılan bir şişe her kitap.asırlar,kumsalda oynayan birer çocuk.İçine gönlünü boşalttığın şişeyi belki açarlar,belki açmazlar" ne güzel söylemiş merhum Cemil Meriç.
"Her kitap,tılsımlı bir saray.Kapıları ilk gelene açılmaz". O yüzden açmak için bu tılsımı okumaya devam etmeli insan.
"Yazar düşüncesini yardım olsun diye sunmaz.Bir mükafattır bu.Layık mısınız,değil misiniz? Anlamak ister.Tabiat da öyle değil mi? Altın neden toprağın derinliklerinde ?Okurken araştırmaya çıkacağınız maden: yazarın düşüncesi veya niyeti.Araçlarımız: zeka ve bilgi.Kayayı kıracak,madeni eriteceksiniz.Önce kelimeyi fethedeceksiniz,sonra heceleri,harfleri." Kitapları böyle okuyabilirsek onlardan alacağımızı tam manası ile almak mümkün.
Okumak denilince okuma terbiyesinden de bahsetmek gerekiyor;
"Kendini yığın haline getiren bir millet payidar olamaz.tek kaygısı PARA olan bir yığın yaşayamaz.Düşünceyi küçümsüyoruz.Kitaba harcadığımız parayı,atlar-arabalar için harcadığımızı kıyaslarsak,yerin dibine girmemiz gerekmez mi?Kitap sevene,Kitap Delisi diyoruz.Kimseye at-araba delisi dediğimiz yok.Kitap yüzünden sefalete düşen görülmemiş.At uğrunda iflas eden edene.İngiliz milletinin içkiye verdiği para,kitaba verdiğinin kaç misli hiç düşündünüz mü? (bugün için ülkemizi de buna katabiliriz) En güzel kitap kalkan balığı fiyatına.Alan nerede? Kitaplar bileziklerin onda biri kadar etse beyefendilerimizle hanımefendilerimiz arada bir okumak hevesine kapılırdı belki.Birçokları kitabı ucuz olduğu için almaz.Düşünmez ki kitabın tek değeri okunmasındadır.Bir değil bir çok defalar okunmasında,çizilmesinde,tanınmasında."

Okumanın yararları denilince derinlerin derinine inerek sayamayacak kadar fayda ortaya çıkıyor.

Devam edeceğiz......

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder